Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ <ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΕΣ>ΝΩΡΙΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ!!!!!!!!!

Την ενδυνάμωση του «μπλόκου» που έχουν στήσει στο ύψος του κόμβου της Κουλούρας, όπου ήδη διατηρούν, στο πλάι του δρόμου, δύναμη με περίπου 250 τρακτέρ επιδιώκουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας, αντιπροσωπεία των οποίων επέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ψήφισμα διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Βέροιας και στον αντιπεριφερειάρχη με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που προωθούνται για τους αγρότες, με αιχμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Με απόφαση που έλαβε η συνέλευση των παραγωγών, συστάθηκαν τρεις επιτροπές, οι οποίες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα επισκεφθούν όλα τα χωριά της περιοχής, με σκοπό να κινητοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο γίνεται, ώστε να έρθουν και να ενισχύσουν τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει κατά της ψήφισης των μέτρων, με τη φυσική τους παρουσία, όσο και με τα μηχανήματά τους.
«Αν ανταποκριθεί μαζικά ο κόσμος και σταματήσει και η βροχή, δεν αποκλείεται να τους κάνουμε την έκπληξη (σ. σ. εννοεί την κυβέρνηση) και να ανεβούμε πάνω στο δρόμο για να εκδηλώσουμε με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία μας», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, κ. Τάσος Χαλκίδης, προσθέτοντας πως έχει ήδη ζητηθεί και συνάντηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Βαγγέλη Αποστόλου, για την ερχόμενη Δευτέρα, από τους οποίους αναμένεται η απάντησής τους.
Σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στο σχεδιασμό των αγροτών του μπλόκου στον κόμβο της Κουλούρας είναι να συντονίσουν μια δυναμική κινητοποίηση, με συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη τη δυτική Μακεδονία.
«Οι αγρότες δεν έχουν πει ποτέ πως δεν θέλουν να φορολογηθούν, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με δίκαιο και λογικό τρόπο», ξεκαθάρισε ο κ. Χαλκίδης και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα είναι πάρα πολύ σκληρά και άδικα και εάν εφαρμοστούν οι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Εκτός κι αν αυτός είναι τελικά ο στόχος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να επιμένουν να ζητούν αύξηση έως το 26% του συντελεστή φορολογίας, ΦΠΑ για τα αγροεφόδια στο 23%, άνοδο στο 100% της προκαταβολής φόρου και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, όταν «τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια αλλά και άλλες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα έσοδα και ταυτόχρονα έχουμε να πάρουμε επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο;».
Ενημέρωση από Μακεδόνες
Να κάνουν συναντήσεις για να ενημερώσουν τον κόσμο στα χωριά αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι Μακεδονίας-Θράκης, που συνέστησαν συντονιστικό όργανο. Στις 31 Οκτωβρίου η συντονιστική θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει για κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των οργανώσεων του πρωτογενή τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκαν τα εξής :
1.            Η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα αποτελείται από τους επικεφαλής των οργανώσεων
2.            Το πλαίσιο διεκδικήσεων που υιοθετήθηκε είναι :
•             Δημιουργία ειδικής κατηγορίας φορολόγησης για τον πρωτογενή τομέα
•             Να παραμείνει η φορολογία εισοδήματος στο 13% χωρίς προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.
•             Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000€ για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί
•             Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
•             Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των παράνομων αλλοδαπών ποιμένων κι εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα της εκμετάλλευσης .
•             Οι αποζημιώσεις από όπου κι αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες.
•             Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%.
•             Αφορολόγητο  ατομικών επιδοτήσεων τουλάχιστο 12.000€ και μόνο για τη βασική ενίσχυση και σίγουρα αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτόχθονων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών αποζημιώσεων κλπ).   
•             Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
•             Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ και κατάργηση της υποχρεωτικής με την πάροδο των ετών αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης προς την ανώτερη.
•             Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιοτέρων ετών.
•             Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτησή τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων
•             Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργήσιμης γης
•             Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση
3.            Όλες οι οργανώσεις να προχωρήσουν σε γενικές και τοπικές συνελεύσεις μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου για να ενημερώσουν τα μέλη τους για το πλαίσιο των διεκδικήσεων.
Η συμμετοχή και η δυναμική που θα προκύψει από αυτές τις γενικές συνελεύσεις θα συνεκτιμηθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου από τη συντονιστική επιτροπή .
Οι οργανώσεις οι οποίες έλαβαν μέρος στη συνάντηση και των οποίων οι επικεφαλής αποτελούν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, μέχρι σήμερα, είναι :
Αγροτικός Σύλλογος Δ.Καβάλας
Αγροτικός Σύλλογος Δ.Παγγαίου
Αγροτικός Σύλλογος Δ.Νέστου
Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν.Δράμας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κ.Νευροκοπίου
Διοικούσα επιτροπή Κτηνοτροφικού Συλλ. Δ.Προσοτσάνης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν.Ξάνθης
Αγροτικός Σύλλογος Ν.Ξάνθης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ιάσμου
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ.Αλεξανδρούπολης
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός
Η συντονιστική επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διεκδικήσεων εκπροσωπεί μόνο τις παραπάνω οργανώσεις και όλες όσες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της συνταχτούν μαζί της.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΜΘ

Κάλεσμα Γκόντια για κοινή κάθοδο
Με ανάρτησή του στο facebook ο Χρήστος Γκόντιας αναφέρει πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των φορέων των αγροτών για κοινή κάθοδο σε κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Άν νομίζετε ότι φτάσαμε μέχρι εδώ,μετά τόσους αγώνες. Δανειστές και κυβερνήσεις, για να μας αποτελειώσετε, είστε πολύ γελασμένοι. Κολοκύθες εεεεε Κολοκύθες...
Είμαστε αποφασισμένοι και πάνω απ όλα ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Κοινή κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιησεις αποφάσισαν όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα.
Εναντίον των μέτρων που εξαθλιώνουν και Καταστρέφουν την παραγωγή, και συνεπώς όλη την Ελλάδα.
Συμμετέχουν
Πανελλήνια συντονιστηκη επιτροπή αγροτών και κτηνοτροφων.
ΠΕΚ
ΣΕΚ
Συντονιστηκη επιτροπή αγροτών Κρήτης.
Πανελλήνια ένωση Αλιέων.
Πανελλήνια ομοσπονδία παραγωγών λαϊκών αγορών.
Νέοι αγρότες.
Επιτροπές αγώνα (συνεταιριστές).
Και πολλοί ανεξάρτητοι Σύλλογοι.
Κάθοδο στην Αθήνα προκρίνει η Λάρισα
Άλλο ένα λιθαράκι αγανάκτησης απέναντι στα προωθούμενα μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους πρόσθεσαν οι Λαρισαίοι συνεταιριστές που μαζεύτηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου στον Πλατύκαμπο, στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα, που αν και διασπασμένος αναζητεί βηματισμό, για να αποτρέψει, όπως λένε και οι ίδιοι, την "εκτέλεση" ενός ολόκληρου κλάδου.
Οι συνεταιριστές αποφάσισαν να αιτηθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου με βασικό θέμα το αγροτικό, ενώ όπως είπε στο AgroNews ο πρόεδρος των Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, ετοιμάζεται συλλαλητήριο την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στην πόλη της Λάρισας, με όλους τους φορείς του νομού να δηλώνουν  ήδη βροντερό παρόν.
Με τα ισοδύναμα της κυβέρνησης για ελάφρυνση του αγροτικό τομέα... άφαντα και τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει την Τετάρτη στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο που αφορά στους συνεταιρισμούς ότι η κινηματική λογική ίσως βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, οι συνεταιριστές της Λάρισας θέτουν ως επόμενο στόχο την κάθοδο στην Αθήνα την ημέρα ψήφισης των μέτρων κι ενώ νέες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ήπειρος μπαίνουν σε ζύμωση.
Εξάλλου, συγκροτήθηκε μια τοπική 15μελής Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία της διαμαρτυρίας και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, αλλά και θα έρθει σε επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και την προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Σε αναβρασμό η Κρήτη
Εν τω μεταξύ, προειδοποιητικό, παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο στις 29 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχοντας τη συμπαράσταση όλων των δήμων, της Περιφέρειας, των Εργατικών Κέντρων και διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεων του νησιού.
Η απόφαση πάρθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μαζικής σύσκεψης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο για να ορίσει τον τόπο, τη μορφή αλλά και τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Πιθανότατα δηλαδή, το συλλαλητήριο να διαρκέσει πάνω από μία ημέρα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η κινητοποίηση της 29ης Οκτωβρίου θα αποτελέσει μόνο την αρχή. Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης βρίσκονται σε συντονισμό με επικεφαλής αγροτικών οργανώσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα και κάθε άλλο παρά αποκλείουν τη μαζική κάθοδο του αγροτικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας.
Στις 29 Οκτωβρίου και πιθανότατα στις 30 Οκτωβρίου, οι παραγωγοί δεν θα πάνε στις λαϊκές αγορές να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Οι επικεφαλής των αγροτών, όπως λένε, δεν είναι αντίθετοι στη φορολόγηση. Συμφώνησαν με τη φορολόγηση κατά 13% των εισοδημάτων τους. Όμως είναι κάθετα αντίθετοι στην υπερφορολόγηση που επιχειρείται η οποία "παραλύει" τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες, αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία.
Η ανακοίνωση της συντονιστικής
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης στην Παγκρήτια Σύσκεψη φορέων (Εκπρόσωποι Βουλευτών, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της Κρήτης, συνεταιριστών, συνδικαλιστών και αγροτοκτηνοτρόφων), που έγινε  στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου σήμερα 21 Οκτωβρίου 2015 στις 12:00, αποφάσισε  η επόμενη μορφή του αγώνα να είναι ένα δυναμικό, ενωτικό και μαζικό Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 στο Ηράκλειο.
Την απόφαση για την ώρα και το χώρο συγκέντρωσης του συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης θα συναντηθεί την Παρασκευή 23/10/2015 στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και θα την ανακοινώσει με νεότερο Δελτίο Τύπου.
Στην συγκέντρωση στο Ηράκλειο παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη.
Αναφορικά με τα σοβαρά και επίμαχα θέματα που αφορούν τους αγρότες, ο Δήμαρχος σε τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τον αγροτών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγρότες έμπρακτα. Τα υπομνήματα δυστυχώς δεν φέρουν πλέον αποτελέσματα. Στο σημείο αυτό, εφόσον εξαντλήθηκε ο διάλογος μετά και τη συνάντηση με τον Υπουργό, η οργάνωση και πραγματοποίηση κινητοποιήσεων είναι ο πιο πρόσφορος και αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης. Πρότασή μας είναι το κλείσιμο τωνΥπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας την ημέρα πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου προκειμένου όλοι μαζί και πρωτίστως οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε τόπου να σταθούν δίπλα στους αγρότες και να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους. Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο και τους φορείς να στηρίξουν το παγκρήτιο συλλαλητήριο, μεταφέροντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τις προθέσεις των αγροτών αναφορικά με τα νέα μέτρα».
Κάλεσμα συντονιστικής επιτροπής αγώνα αγροτών Θεσπρωτίας
Η συντονιστική επιτροπή αγροτών Θεσπρωτίας απευθύνει κάλεσμα την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Παραμυθιά, σε ανοιχτή συζήτηση για τα νέα μέτρα.
Θα γίνει ενημέρωση για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την συνάντηση μελών του Πανελλήνιου συντονιστικού με τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και τροφίμων, ενώ θα μιλήσουν μέλη του συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καθώς και μέλη της Πανελλήνιας συντονιστική επιτροπής αγροτοκτηνοτρόφων.
"Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι είμαστε όλοι αγρότες και θα πάρουμε την απόφαση μας για τις επόμενες κινήσεις μας", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Σάββατο συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι
Να παραστούν στη γενική συνέλευση που θα γίνει στον Τύρναβο (στο Εμμανουήλιο Πνευματικό Κέντρο) το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και ώρα 11:30 π.μ. καλεί τους κτηνοτρόφους, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Παλάσκα «η παρουσία όλων των κτηνοτρόφων είναι υποχρεωτική και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είμαστε προ του τέλους και να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Τα καυτά ζητήματα που αφορούν όλους τους κτηνοτρόφους είναι τα εξής:
1) Το ζήτημα των βοσκοτόπων όπου δεν δεχόμαστε την τεχνική λύση και απαιτούμε ο επιλέξιμος βοσκότοπος να δοθεί σε όσους κτηνοτρόφους τον κάνουν χρήση.
2) Τη συμμετοχή όλων μας στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν μαζί με τους αγρότες.
3) Το νέο καταστροφικό φορολογικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
4) Το ασφαλιστικό που θα είναι η ταφόπλακά μας.
5) Την κατάθεση μηνύσεων από όσα μέλη μας το επιθυμούν για ανεξόφλητα υπόλοιπα προηγούμενων ετών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
6) Το σοβαρό ζήτημα του εργάτη κτηνοτροφίας και τις επιπτώσεις του σε όλους μας.

7) Το θέμα με τη φέτα και τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Σε τροχιά μπλόκων οι Ηλείοι
Το πρόγραμμα δράσης που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των μπλόκων στην Λάρισα την περασμένη εβδομάδα  εφαρμόζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  Ηλείας.
Έχουν αρχίσει συσκέψεις σε πολλές περιοχές του νομού, στην πρώτη από αυτές, προχθές, στον Ελαιώνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι έκαναν αποδεκτή την πρόταση για αγροτική κινητοποίηση στις 28 Οκτωβρίου στον Πύργο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό , που αναμένεται να επικυρωθεί και στις άλλες συναντήσεις, θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση   αγροτοκτηνοτρόφων με τα αγροτικά τους μηχανήματα  στις 10:30 το πρωί στο παλιό νοσοκομείο.  Μετά το τέλος της παρέλασης για την Εθνική Εορτή, θα γίνει πορεία - διαδήλωση στους δρόμους του Πύργου.
Με ανακοίνωσή της  η ΟΑΣΗ καλεί σε αυτόν τον αγώνα όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τους γονείς των μαθητών που θα βρίσκονται εκεί, τη νεολαία, να συνταχθούν στο πλάι τους σε κοινό μέτωπο αντεπίθεσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. Να γίνει πιο σταθερή η συνάντηση με την Εργατική Τάξη, όλων των λαικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.
Είναι κατανοητό, αναφέρει η ΟΑΣΗ, ότι μόνο η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς, εργατών, ΕΒΕ και νεολαίας, θα νικήσει τον κοινό αντίπαλο, κεφάλαιο και μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου