Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η προδοτική φύση του κομμουνισμού: Ο Λένιν, η Οκτωβριανή επανάσταση και οι Γερμανοί χρηματοδότες

Η προδοτική φύση του κομμουνισμού: Ο Λένιν, η Οκτωβριανή επανάσταση και οι Γερμανοί χρηματοδότες
Η προδοτική φύση του κομμουνισμού φάνηκε πριν ακόμη την επικράτηση του στην Ρωσία το 1917. Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία υπέστη καταστροφικές ήττες από την Γερμανία, η λαϊκή δυσφορία εναντίον του Τσάρου κορυφώθηκε και οι επαναστατικές διεργασίες έγιναν έντονες. Ο Τσάρος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις 2 Μαρτίου 1917 και σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλιστών, δημοκρατικών και μετριοπαθών μοναρχικών με κύριο αίτημα την συνέχιση του πολέμου εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών στο πλευρό της Αντάντ. Οι Γερμανοί διαπίστωσαν από την αρχή του πολέμου πως ο αδύναμος κρίκος της Αντάντ ήταν η Ρωσία και επιδίωξαν την με κάθε τρόπο απόσυρση της από τον πόλεμο ώστε να στρέψουν όλες τις δυνάμεις τους στο Δυτικό Μέτωπο και να τελειώσουν με δική τους νίκη τον πόλεμο. Κύριο όπλο στα σχέδια τους ήταν ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι.
Ο Λένιν βρισκόταν εξόριστος στην Ελβετία έχοντας πρώτα συλληφθεί στην Κρακοβία από τις αυστριακές αρχές. Μετά από την απελευθέρωσή του κατέφυγε στην Ζυρίχη όπου ζούσε σε μεγάλη φτώχεια και συντηρούνταν από δωρεές φίλων και ομοϊδεατών του. Ο Λένιν διέκρινε αμέσως την ευκαιρία που του παρείχε ο πόλεμος. Η Ρωσία θα γινόταν η βάση για την εξαπόλυση της «παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης».
Η σύμπλευση των συμφερόντων των δύο πλευρών ήταν θέμα χρόνου να λάβει σάρκα και οστά σε πρακτικό επίπεδο. Στις 15 Ιανουαρίου 1915 ένας Ρώσος υπήκοος, ο Αλεξάντερ Χέλφαντ ή Πάρβους, ήρθε σε επαφή με τον Γερμανό απεσταλμένο στην Κωνσταντινούπολη, Βάγκενχαιμ και εν συνεχεία συναντήθηκε στις 6 Μαρτίου με τον Γερμανό καγκελάριο Μπέτμαν-Χόλβεγκ στο Βερολίνο. Ο Πάρβους υπέβαλε ένα σχέδιο επαναστατικής αναταραχής στην Ρωσία από τους Μπολσεβίκους και ζήτησε οικονομική βοήθεια για να ενισχύσει το αυτονομιστικό κίνημα της Φινλανδίας και της Ουκρανίας, το οποίο έγινε ασμένως δεκτό και με παρέμβαση του Κάιζερ του δόθηκαν και η γερμανική υπηκοότητα αλλά και 2 εκατ. μάρκα. Τον Μάιο ο Πάρβους συνάντησε τον Λένιν στη Ζυρίχη και αυτός όρισε τον στενό συνεργάτη του Γκανέτσκυ ή Φύρστενμπεργκ, σύνδεσμο με τον Πάρβους. Η άρνηση του Τσάρου Νικόλαου να συζητήσει γερμανικές προτάσεις για χωριστή ειρήνη έδωσαν την τελική ώθηση στην αποφασιστική γερμανική βοήθεια προς τους μπολσεβίκους. Το συνολικό ποσό που έλαβαν οι μπολσεβίκοι από τους Γερμανούς ανήλθε σε 80 εκατομμύρια φράγκα, όπως απέδειξε η έρευνα του καθηγητή Φριτς Φίσερ. Στις 3 Απριλίου 1917 ο Λένιν έφτασε στην Πετρούπολη μέσα σε «σφραγισμένο» τραίνο που παραχώρησαν οι Γερμανοί. Η τακτική που υιοθέτησε ο Λένιν ήταν η με κάθε τρόπο υπονόμευση της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον πρίγκηπα Λβωφ και του διαδόχου του και μοιραίου ανθρώπου για την Ρωσία, Κερένσκυ.
Ήδη από τον Απρίλιο του 1917, ο Γάλλος υπουργός Ανεφοδιασμού Αλμπέρ Τομά σε επίσκεψή του στην Πετρούπολη, έδωσε στον πρίγκηπα Λβωφ πολύ σημαντικά στοιχεία για την στενή συνεργασία του Λένιν με Γερμανούς πράκτορες. Τα στοιχεία αυτά έμειναν απόρρητα ώσπου να ολοκληρωθούν οι έρευνες από την ρωσική κυβέρνηση. Στις 4 Ιουλίου η αποτυχημένη εξέγερση των Μπολσεβίκων έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Δικαιοσύνης Περεβερζώφ, να καταγγείλει δημοσίως τον Λένιν αλλά και τους συνεργάτες του στο εξωτερικό Γκανέτσκυ, Πάρβους και στην Πετρούπολη Κοζλόφσκυ και Σούμενσον. Αποκάλυψε επίσης την ροή των γερμανικών χρημάτων που μέσω Στοκχόλμης κατέληγαν στην «Τράπεζα Σιβηρίας», όπου υπήρχε λογαριασμός  ύψους 2.000.000 ρουβλίων.Ο Λένιν για να αποφύγει την σύλληψη διέφυγε αμέσως στην Φινλανδία όπου σε άρθρο του στην «Πράβδα» χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες, «αδιάντροπη συκοφαντία».  Όλως «τυχαίως», μία ημέρα πριν την εξέγερση, στις 3 Ιουλίου οι Γερμανοί εξαπέλυσαν στο ανατολικό μέτωπο βίαιη επίθεση εναντίον των Ρώσων που κατέληξε σε δεινή ήττα του ρωσικού στρατού.
Οι Γερμανοί, εν όψει της άφιξης στην Ευρώπη του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος την άνοιξη του 1918, επείγονταν όσο ποτέ να κλείσουν το ανατολικό μέτωπο και να χτυπήσουν αποφασιστικά τους Αγγλογάλλους πριν φθάσουν οι Αμερικανοί. Επείγονταν επιπλέον, γιατί οι Σύμμαχοί τους, Τούρκοι, Βούλγαροι και Αυστριακοί, εξαντλημένοι από τον πόλεμο, βρίσκονταν σε υπόγειες συνομιλίες με την Αντάντ. Ο Κερένσκυ, πρωθυπουργός της τελευταίας δημοκρατικής κυβέρνησης της Ρωσίας, στο βιβλίο του «Η Ρωσική Επανάσταση όπως την έζησα», πιστεύει ακράδαντα, «πως η Οκτωβριανή Επανάσταση της 24-25ης Οκτωβρίου υπολογίστηκε να εκδηλωθεί στην περίοδο της σοβαρής κρίσης στις αυστρογερμανικές σχέσεις. Στις 15 Νοεμβρίου ήταν να υπογραφεί χωριστή ειρήνη ανάμεσα στην Τουρκία και Βουλγαρία και την Ρωσία. Ξαφνικά, κατά τις 20 Οκτωβρίου λάβαμε ένα μυστικό μήνυμα από τον κόμη Τζερνίν, υπουργό Εξωτερικών της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας. Από την Σουηδία ερχόταν το μήνυμα και βεβαίωνε πως η Αυστροουγγαρία ήταν έτοιμη να κλείσει ειρήνη, κρυφά από την Γερμανία. Είχε κανονιστεί να παρουσιαστούν αντιπρόσωποι από την Βιέννη στο Συνέδριο για τους Σκοπούς του Πολέμου, το προγραμματισμένο για το Παρίσι από τις 3 Νοεμβρίου και έπειτα».
Εάν οι Σύμμαχοι των Γερμανών αποσύρονταν, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε λίγους μήνες και αυτή η εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τα σχέδια του Λένιν. Στις 7 Οκτωβρίου ο Λένιν επιστρέφει μυστικά στην Πετρούπολη και στις 24 σε ένα γράμμα του προς την Κεντρική Επιτροπή γράφει: «Σύντροφοι, Γράφω τούτες τις γραμμές το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου (ν.ημ.). Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Φαίνεται ολοκάθαρα, πως το να αναβάλουμε τώρα την εξέγερση σημαίνει πραγματικά θάνατο. Δεν πρέπει να περιμένουμε! Μπορεί να τα χάσουμε όλα! Θα ήταν καταστροφή να περιμένουμε για την αβέβαιη ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου (Συνέδριο των Σοβιέτ)».
Η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε το φιλί της ζωής στις Κεντρικές Αυτοκρατορίες αν και δεν απέτρεψε την ήττα τους. Οι κομμουνιστές υπέγραψαν την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ στις 3 Μαρτίου 1918 και αποχώρησαν του πολέμου, οι Σύμμαχοι των Γερμανών απέσυραν το ενδιαφέρον τους για χωριστή ειρήνη και οι Γερμανοί μετέφεραν το σύνολο των δυνάμεών τους στο Δυτικό Μέτωπο, όπου εξαπέλυσαν τρομερή επίθεση που λίγο έλειψε να τους δώσει την τελική νίκη. Για την Ρωσία ήταν η αρχή ενός εφιάλτη που ταλαιπώρησε την ίδια αλλά και όλο τον κόσμο για πάνω από 70 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-prodotikh-fush-tou-kommounismou-o-lenin-h-oktwbrianh-epanastash-kai-oi-ge#ixzz4JmiTXm7p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου