Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Το ιδεολογικό παλίμψηστο του “συνταγματικού” τόξου

Το πέρασμα της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό στο ζυγό της Δύσης είναι η πραγματική αιτία της ατελούς εθνικής ολοκλήρωσης του νέου ελληνισμού και της επιβίωσης θεσμών και κυρίως νοοτροπιών που οφείλονται στην οθωμανοκρατία.
Μια ολιγαρχία που επιβιώνει σε κάθε κοινωνική και πολιτική μεταβολή του τόπου μας δεν επιτρέπει ούτε εθνική ανεξαρτησία να υπάρχει, ούτε δημοκρατία. Το μόνο που επιτρέπει είναι ένα ολιγαρχικό αντίγραφό της στο οποίο πελάτες και όχι πολίτες, μετέχουν σε ένα πολιτικό σύστημα για να καρπωθούν οφέλη.
Από κοντά βεβαίως και οι πρώην αριστεροί, που επειδή συμβιβάστηκαν για να σταδιοδρομήσουν, πρέπει (για λόγους ψυχολογικής αναπλήρωσης) να δείχνουν πως αμφισβητούν ιδέες και απόψεις οι οποίες θεωρούνται «κατεστημένες». Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πραγματική αμφισβήτηση. Πρόκειται για πολιτικό αντιπερισπασμό, ο οποίος θέλει να κρύψει την «προδοσία».
Άλλωστε ο ιστορικός υλισμός που αποτέλεσε το φιλοσοφικό υπόβαθρο του κομουνισμού, τα τελευταία χρόνια εμπνέει περισσότερο τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και την άρχουσα τάξη. Που για προφανείς ιδιοτελείς σκοπούς, έχουν ενσωματώσει τον ιστορικό υλισμό στον πολιτικό τους λόγο και πρακτική.
Δεξιοί και αριστεροί λοιπόν σβήνουν και ξαναγράφουν το νέο ιδεολογικό μανιφέστο του «συνταγματικού τόξου», πάνω στον ίδιο καμβά. Στην πραγματικότητα πάνω σ’ ένα πολυκαιρισμένο παλίμψηστο που τους προσφέρει αυτή η «παντός καιρού» ολιγαρχία για να διατυπώσουν από κοινού, αλλά με έναν καινούριο τρόπο το παμπάλαιο ανθελληνικό και αντεθνικό παραληρηματικό τους αφήγημα.
Υπάρχουν ωστόσο αρκετές χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι διαφύλαξαν την αξιοπρέπειά τους και δεν έκαναν κανενός είδους συναλλαγή με το σύστημα. Δυστυχώς όμως ένα πλήθος παραγόντων διασπά αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν ως ένα ενιαίο σύνολο. Ιδεολογικές, κοινωνικές, ψυχολογικές διαφορές τους εμποδίζουν να επιτελέσουν τον ιστορικό τους ρόλο.
Συμβαίνει συχνά αυτό στην Ιστορία, μέχρι να εμφανιστεί το «απρόοπτο». Ένα «απρόοπτο», για παράδειγμα, σαν αυτό που συνέβη στη Ρωσία του Πούτιν και άλλαξε την πορεία της μεγάλης αυτής χώρας.
Αλλά και στην Ελλάδα το «απρόοπτο» έχει εμφανιστεί. Είναι ο Λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή. Μια δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στο όραμα μιας εθνικής αναγέννησης και είναι έτοιμοι να παλέψουν για αυτό, βάζοντας το εθνικό πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Πραγματικά επίκαιρος όσο ποτέ ο (γεννημένος σαν σήμερα) Μεγάλος Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στο πανεθνικό εγερτήριο σάλπισμα προς όσους μένουν ακόμη «ζωντανοί»:
Βοσκοί, στη μάντρα της πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι!
Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,
καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι,
για λόγους άδειους ή για  του ολέθρου τα έργα βαλτοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου