Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους οι αγρότες

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες μετά τις συνελεύσεις στη Σίνδο και στη Νίκαια, αλλά και τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει συζήτηση από μηδενική βάση για τα επίμαχα νομοσχέδια, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση της Σίνδου οι αγρότες συμφώνησαν σεαποκλεισμούς δρόμων 12:00-14:00 και 18:00-21:00, αλλά και να συμμετάσχουν δυναμικά στο  συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Agrotica.
Την ίδια ημέρα, στο Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη.
Στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία ξεχωρίζει η κινητοποίηση στοτελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η πόλη των Σερρών «θα μοιάζει με φάντασμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λίτος, αφού, όπως εξήγησε, όλες οι κοινωνικές τάξεις, από εμποροϋπαλλήλους, μέχρι και δικηγόρους και συνταξιούχους «θα έρθουν στον Προμαχώνα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας».
Στο νομό Πιερίας θα γίνουν αποκλεισμοί μίας ώρας στις 14:00 σταμπλόκα σε Αιγίνιο και Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής.
Στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.
Στο νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Και αυτοί οι αγρότες συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.
Στο νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. Όλα τους ακολουθούν τη «γραμμή» που αποφασίστηκε στη Σίνδο.
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.
Στο νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί για το μεσημέρι.
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.
Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επεσήμανε η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από τομπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα».
Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσαςστον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Αποκλεισμένος παραμένει ως τις 14.30 ο κόμβος του Ασπροχώματοςαπό αγρότες της Μεσσήνης που προανήγγειλαν ότι θα επαναλάβουν το κλείσιμο και το απόγευμα.
Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί, αγρότες της Τριφυλίας ξεκίνησαν από τους Γαργαλιάνους και αφού πέρασαν από τις κεντρικές πλατείες των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, κατέληξαν στον κόμβο του Καλού Νερού. Εκεί αναμένεται να αποκλείσουν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο, ενώ μαζί τους βρίσκονται και ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής. Στις 14:30 μ.μ. θα κλείσουν και πάλι για ένα ημίωρο τον κόμβο.
Στο Ηράκλειο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν, για δεύτερη ημέρα, στον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ, ενώ αγρότες της περιοχής Αστερουσίων Ηρακλείου βρίσκονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητά τους στον κόμβο των Πραιτωρίων, από όπου καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα.
Στο μεταξύ, στον κόμβο του Οροπεδίου παραμένουν αγρότες από τοΛασίθι, κλείνοντας κατά διαστήματα τον δρόμο, ενώ αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν και στην Παχειά Άμμο, από την περιοχή της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Μεραμβέλλου Λασιθίου, οι οποίοι, επίσης, κατά διαστήματα κλείνουν τον δρόμο.
Στο κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, στο ύψος τηςδιασταύρωσης προς «Μεγάλα Χωράφια», προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο αποκλεισμός θα είναι ολιγόλεπτος, αλλά θα επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου